Πως να διαλέξετε το κατάλληλο κατοικίδιο για εσάς

Η επιλογή του σωστού κατοικιδίου δεν είναι απλή υπόθεση αφού κάποιος πριν αποφασίσει πρέπει να “ζυγίσει” πολλούς παράγοντες. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία κατοικιδίων για να επιλέξει κανείς και παρακάτω παρατίθενται μερικές συμβουλές για να επιλέξετε ένα κατοικίδιο που ταιριάζει στο δικό σας χαρακτήρα και συνήθειες:

1. Μην παίρνετε αυθόρμητες αποφάσεις

Το γεγονός πως ένα ζωάκι σας φαίνεται αξιολάτρευτο στο κατάστημα δεν σημαίνει ότι είναι και το καταλληλότερο για να γίνει μόνιμο μέλος της οικογένειάς σας. Δεν είναι σωστό να επιλέξετε κατοικίδιο εξαιτίας μιας παρόρμησης και σε περίπτωση που δεν μπορείτε να αποφασίσετε μόνοι σας μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου που να γνωρίζει τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής σας.

2. Κάντε πρώτα μια έρευνα αγοράς

Πριν πάρετε κατοικίδιο φροντίστε να αναζητήσετε πληροφορίες για αυτό. Αυτό μπορείτε να το κάνετε σε κάποιο κατάστημα για κατοικίδια, διαβάζοντας κάποιο βιβλίο ή με έρευνα στο διαδίκτυο. Πολλές φορές τα αρνητικά χαρακτηριστικά μπορεί να παραλείπονται οπότε καλό είναι να κάνετε σωστή έρευνα. Συζητήστε με όλα τα μέλη της οικογένειάς σας για την επιλογή σας αφού ένα κατοικίδιο θα αλλάξει τις συνήθειές σας και θα αυτό πρέπει να είναι αποδεκτό από όλους.

3. Κάντε μια βόλτα σε καταφύγια ζώων

Μπορείτε να επισκεφθείτε τα κοντινά σας καταφύγια και να έρθετε σε επαφή με τα ζώα που φιλοξενούνται εκεί. Παρατηρήστε τις αντιδράσεις των ζώων όταν είναι μόνα μαζί σας και σημειώστε τα θετικά και αρνητικά τους χαρακτηριστικά.

4. Επιλέξτε κατοικίδιο με βάση τον τρόπο ζωής σας

Πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ποιες ώρες της ημέρας είστε ξύπνιοι. Αν είστε νυχτερινός τύπος επιλέξτε ένα κατοικίδιο που να κοιμάται το πρωί και είναι πιο ζωηρό το βράδυ. Αν δουλεύετε πολλές ώρες είναι ιδανικό για εσάς κάποιο κατοικίδιο που μπορεί να μένει μόνο του. Αν ταξιδεύετε συχνά πρέπει να έχετε στο μυαλό σας κάποιον που θα μπορεί να το προσέχει. Αν έχετε παιδιά επιλέξτε κατοικίδιο με βάση την ηλικία και την ωριμότητά τους.

5. Σκεφτείτε το χώρο που διαθέτετε στο σπίτι

Υπολογίστε τον χώρο που μπορείτε να διαθέσετε για το κατοικίδιό σας μέσα στο σπίτι ή αν έχετε περιφραγμένη αυλή σκεφτείτε τη γνώμη των γειτόνων. Σε περίπτωση που νοικάζετε κάποιο διαμέρισμα καλό θα ήταν πρώτα να ζητήσετε την άδεια του ιδιοκτήτη.

6. Σκεφτείτε τους λόγους για τους οποίους θέλετε κατοικίδιο

Συνήθως τα κατοικίδια που επιλέγουμε αντανακλούν το δικό μας χαρακτήρα. Αν δεν έχετε παιδιά και αισθάνεστε μοναξιά, ένας πιστός σκύλος που θα σας κρατά συντροφιά είναι μια καλή επιλογή. Αν είστε ανεξάρτητος και πολυάσχολος επιλέξτε ένα κατοικίδιο που έχει ανάγκη από λίγη προσοχή. Αν θέλετε να παίζετε με το κατοικίδιό σας, να το φροντίζετε και να ασχολείστε μαζί του, τότε ένας σκύλος ή μια γάτα αποτελούν πολύ καλές επιλογές. Αν θέλετε ένα κατοικίδιο για τα παιδιά σας πρέπει πρώτα να λάβετε υπόψιν σας την ωριμότητά τους και το αν θα μπορούν να έχουν την ευθύνη του και να το προσέχουν. Να θυμάστε πως αν επιλέξετε λανθασμένο κατοικίδιο δεν θα μπορέσετε να δεθείτε μαζί του.

7. Σκεφτείτε αν είναι η κατάλληλη στιγμή στη ζωή σας

Ένα κατοικίδιο είναι μεγάλη ευθύνη και χρειάζεται φροντίδα. Σκεφτείτε λοιπόν πρώτα αν είναι η κατάλληλη στιγμή στη ζωή σας για μια τέτοια αλλαγή. Ειδικά αν έχετε ήδη κάποιο κατοικίδιο, σκεφτείτε πως θα δεχτεί το νέο μέλος της οικογένειας.

κατοικιδια-ζωα

8. Αποφασίστε για πόσο καιρό θέλετε κατοικίδιο

Αν σκέφτεστε πως κάποια στιγμή θα βαρεθείτε το κατοικίδιό σας είναι προτιμότερο να μάθετε πρώτα το προσδόκιμο ζωής τους. Οι σκύλοι και οι γάτες ζουν συνήθως 12 με 16 χρόνια, οι χελώνες ζουν περίπου όσο και οι άνθρωποι, οι μικροί παπαγάλοι 8 με 14 χρόνια και οι μεγαλύτεροι παπαγάλοι 35 με 40.

9. Σκεφτείτε αν μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις ανάγκες του κατοικίδιου

Προτού επιλέξετε κατοικίδιο φροντίστε να μάθετε πληροφορίες για τις ανάγκες του, τη φροντίδα που χρειάζεται και το χρόνο που θα χρειάζεται να του αφιερώνετε, καθώς πολλά κατοικίδια έχουν ανάγκη αρκετή επαφή με τον ιδιοκτήτη τους. Αν έχετε κάποιο γνωστό που έχει το κατοικίδιο που σκοπεύετε να αποκτήσετε μη διστάσετε να τον ρωτήσετε όποια απορία έχετε.

10. Αναλογιστείτε το κόστος της φροντίδας

Στα έξοδα που θα έχει το κατοικίδιό σας περιλαμβάνεται το πιθανό αρχικό κόστος αγοράς, το κόστος του κλουβιού, η τροφή του, οι ιατρικές του εξετάσεις και διάφορα άλλα απρόσμενα έξοδα.

Επιλέγοντας το κατοικίδιο

Σκύλοι: Χαρακτηριστικά τους είναι η ευφυΐα, η αφοσίωση και η υπακοή. Είναι χαρούμενα ζώα και δένονται πολύ με τους ιδιοκτήτες τους αλλά να θυμάστε πως θα χρειάζεται να περνάτε αρκετό χρόνο μαζί τους για να παραμείνουν έτσι.

Γάτες: Οι γάτες είναι ανεξάρτητα ζώα και μπορούν να μείνουν μόνες τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να έχουν κάποιο πρόβλημα.

Κουνάβια: Τα κουνάβια έχουν την εξυπνάδα μιας γάτας, είναι ήσυχα, στοργικά και δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις στη διατροφή τους. Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κοιμούνται και δεν έχουν ανάγκη από πολλή προσοχή. Ωστόσο έχουν μια ιδιαίτερη μυρωδιά που κάποιοι βρίσκουν ενοχλητική. Ζουν 8 με 10 χρόνια.

Ποντίκια, αρουραίοι, χαμστεράκια: Τα ζώα αυτά αν τα αποκτήσετε από τη στιγμή που γεννηθούν θα γίνουν καλά κατοικίδια. Το κόστος διαβίωσής τους είναι μικρό, ωστόσο το κλουβί τους χρειάζεται τακτικό καθάρισμα λόγω της δυσάρεστης οσμής τους. Οι αρουραίοι ζουν 4 με 6 χρόνια και τα ποντίκια 2 με 3 χρόνια.

Ινδικά χοιρίδια: Πρόκειται για στοργικά και ήρεμα ζώα που μπορούν να επιβιώσουν σε περιορισμένο χώρο, είναι οικονομικά όσον αφορά στη διατροφή τους και δεν δαγκώνουν. Μειονέκτημα αποτελεί ο μικρός χρόνος ζωής τους, αφού ζουν από 5 έως 8 χρόνια. Να θυμάστε ότι δεν είναι ιδανικά κατοικίδια για παιδιά.

Κουνέλια: Τα κουνέλια μπορεί να είναι αξιολάτρευτα όταν είναι μικρά, όσο όμως μεγαλώνουν οι ανάγκες τους αυξάνονται και μπορεί να γίνουν επιθετικά. Προτιμήστε τα αν έχετε γάτα στο σπίτι διότι αναπτύσσουν καλές σχέσεις.

Παπαγάλοι: Οι παπαγάλοι είναι τα πιο στοργικά από τα πτηνά που μπορεί να έχει κάποιος ως κατοικίδιο, αλλά μπορεί να είναι θορυβώδεις. Όσο μεγαλύτερο σε μέγεθος είναι το είδος που θα επιλέξετε, τόσο πιο πολύ θα ζήσει. Να έχετε υπόψη σας ότι συνήθως δένονται με ένα μόνο μέλος της οικογένειας.

Χελώνες, σαύρες, φίδια: Τα κατοικίδια αυτά δεν είναι ιδιαίτερα στοργικά, αφού δύσκολα θα ανταποδώσουν την αγάπη που τους δείχνετε. Ζουν πολλά χρόνια και αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα σε περίπτωση που θελήσετε κάποια στιγμή να κάνετε μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας. Προτιμήστε συνηθισμένα είδη καθώς τα εξωτικά είναι σπάνια και ορισμένα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Ψάρια: Τα ψάρια προσφέρουν ωραίο θέαμα αλλά για να επιβιώσουν χρειάζονται τακτική φροντίδα. Επιπλέον είναι δύσκολο να αναπτύξετε κάποια σχέση με το ψάρι σας, αν και συνήθως χαίρονται ιδιαίτερα όταν τα ταΐζετε.

Οικόσιτα ζώα: Μπορούν να γίνουν πολύ καλά κατοικίδια και επιπλέον είναι στοργικά, ήμερα και η τροφή τους είναι εύκολα διαθέσιμη. Ωστόσο σε ορισμένα μέρη δεν επιτρέπονται σε κατοικημένες περιοχές.

Μαϊμούδες, σκαντζόχοιροι, σκίουροι: Τέτοια εξωτικά ζώα δεν είναι κατάλληλα κατοικίδια για τον καθένα αφού έχουν απαιτητικές ανάγκες και σπάνια είναι στοργικά προς τον ιδιοκτήτη τους.

Σχετικά Άρθρα:
Κατοικίδια ζώα και υγιής τρόπος ζωής
Πως να βρείτε ένα κατοικίδιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στον τρόπο ζωής σας
Η ιδιοκτησία ενός κατοικίδιου ζώου δεν είναι για όλους